09-05-06

Stage Tualatin Valley Fire & Rescue

 

Hoe begin je daar nu aan, zo'n stage organizeren.

 

We kunnen gedeeltelijk gebruik maken van onze bestaande contacten.

Met verschillende korpsen proberen we goede contacten te onderhouden en deze worden soms met een frequentie van 4 à 5 jaar bezocht.

We worden hierbij soms wel geplaagd door het fenomeen van de politiek benoemde leiding van een Amerikaanse brandweerdienst. Hierdoor gebeurt het soms dat wegens wissel van de burgemeester in een stad ook de leiding van de brandweerdienst volledig vervangen wordt. En dat wil dan voor ons dikwijls zeggen dat we weer helemaal vooraan moeten beginnen.

Het gebeurt soms ook dat de brandweerdienst reageert op ons informatie mailtje en dan kunnen we in overleg treden met de PIO (Public Information Officer).

Natuurlijk is dikwijls ook een introductie door een bevriende Amerikaanse brandweercollega de gemakkelijkste manier om het contact leggen en eraan te beginnen. Zo werden we in Oregon geintroduceert door een bevriende brandweercommandant uit Washington DC, die ondertussen op pensioen is en nu bijklust als inspecteur/adviseur.

 

En eenmaal de toestemming , dan begint onze machine te draaien.

De leden van de VZW worden op de hoogte gebracht en krijgen een maand om in te tekenen voor de stage. Nadien worden plaatsen opengesteld voor andere gegadigden. Ons reglement is te vinden op onze website :

In overleg met de te bezoeken dienst wordt het weekprogramma besproken, waarbij onze ervaring al aardig wat gestructureerde voorstellen kan opleveren.

Gewoonlijk hebben we een drietal dagen dat we volledig in de brandweerkazerne blijven en telkens een van de wagens vertrekt naar de oproep, wij mogen meerijden en alles observeren. Men zal nooit toelaten dat we ons in een gevaarlijke situatie gaan begeven.

Tijdens de rest van de week van ons verblijf mogen we natuurlijk dan overal achter de schermen gaan kijken. Hoe werkt hun 911 (100 centrale) ?, wie regelt het onderhoud ?, hoe gebeurt de opleiding, zijn ze voorbereid op rampen .......????

Al gauw kunnen we dan vaststellen dat het grote verschil tussen onze beide diensten zich vooral situeert in de organisatie.

Bijna alle Amerikaanse steden worden beschermd door over hun grondgebied verspreidde brandweerstations, waar 1 of  2 voertuigen staan, en die telkens bij een oproep vanuit de vier windrichtingen de plaats van het incident zullen komen vervoegen. Op die manier is men steeds snel ter plaatse (dikwijls binnen de vijf minuten na de oproep).

En natuurlijk zijn hun voertuigen wel wat groter (de wegen trouwens ook), hebben ze een groter budget om de laatste technologische snufje mee te nemen, en hebben ze die duidelijke structuur en organisatie, toch beseffen we na een paar dagen dat we in dezelfde business zitten. Als er problemen zijn, bel de brandweer, die lossen het wel op.

 

En ja hoor, we worden steeds op onze wenken bediend. In mijn bedankingswoord moet ik dan ook steeds vermelden dat we bij de beste dienst op bezoek waren, en dat ons bezoek is verlopen als een sprookje, waarbij al onze wensen vervuld werden.

We proberen dan ook nog steeds een weekje rond te toeren in de streek waar we op dat moment verblijven, maar de uitgebreide reisverhalen van onze voorbije stages vind je allemaal terug op onze website www.fireobservers.be

 

Vanaf morgen gaan we een kijkje nemen bij onze gastheren, ik heb vandaag nog wat te oefenen hier bij onze brandweerdienst in Gavere.

 

 

 

18:47 Gepost door Fireobservers in Oregon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.