03-07-06

Uit het Belang van Limburg van vorige week

30/06 Limburgse brandweermannen op stage in de VS

Twee Limburgse brandweermannen hebben twee weken lang meegedraaid met hun Amerikaanse collega’s in Tualatin Valley in de staat Oregon. Marco Contrino (31) uit Genk en Kristof Stulens (29) uit Hoeselt maakten begin juni deel uit van een achtkoppige ploeg van brandweermannen die vanuit de Belgische organisatie Fire observers op stage werden gestuurd.

     


"Het is opmerkelijk dat ze daar heel andere blustechnieken hebben dan wij. Als daar een huis in brand staat, dan is het reddeloos verloren. De huizen zijn immers allemaal van hout en branden altijd af tot aan de grond. De korpsen moeten vooral de nabijgelegen woningen vrijwaren. Bij ons komt het er op aan ook zoveel mogelijk te redden van het huis dat in brand staat."

Courtesy by Storm Smith


"Branden hebben we niet meegemaakt. Bevrijdingen daarentegen voortdurend. Zo’n bevrijding verloopt altijd erg indrukwekkend. We hebben een ongeval gehad met een dode en een zwaargewonde. In nog geen twaalf minuten tijd is een helikopter ter plaatse om het zwaargewonde slachtoffer op te pikken."


"Het verschil tussen onze en de Amerikaanse korpsen is niet zo groot. Toch gaat het bij ons wat sneller. Hun vrachtwagens en machines zijn wel groter en indrukwekkender maar daarom niet beter. Ik kan eigenlijk alleen maar vaststellen dat we bij ons heel goed bezig zijn, ook al beschikken ze in de VS over meer middelen."

 

21:09 Gepost door Fireobservers in Oregon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.